1- Baş dönmesinin sebebi sizin branşınızda neye veya nelere işaret eder?
Bazı insanlar denge problemlerini baş dönmesi olarak nitelendirirler. Bu dönme hissini hasta kendisinin yada çevresinin döndüğünü belirterek açıklar. Esasında böyle bir hareket yoktur. Vertigo diye isimlendirdiğimiz bu hastalık aslında bir ‘hareket halüsinasyon’udur. Vertigo çoğunlukla iç kulak probleminden kaynaklanır. Dolaşım bozuklukları, enfeksiyon, alerji, travma, nörolojik hastalıklar genel sebeplerdir.
2- Viral nedenlerden kaynaklandığını söylediğiniz bu durum (baş dönmesi) yeni midir?
Virüslerden örneğin soğuk algınlığına neden olanlar iç kulağı ve onun beyinle olan sinir bağlantılarını etkileyebilirler. Bu kötü bir vertigoya neden olurken işitme genellikle etkilenmez. Bu hastalığa tıp dilinde vestibüler nörinitis ismini veririz. Buna rağmen bakteriler sonucunda oluşan enfeksiyonlarda hem denge hem de işitme fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.
3- Bu salgının diğerlerinden farkı nedir?
Viral sebepli baş dönmeleri senenin bazı zamanlarında epidemik olarak ortaya çıkar. Epidemik özelliği bizler aynı dönemde bu tipteki şikayetleri ve hastalığa sahip birçok hastanın bize başvurmasından anlarız.
4- Belirtileri nelerdir?
Belirtileri şiddetli başlangıçlı baş dönmesi bulantı ve kusma dır.Baş hareketleri ile şikayetler artar. Bu esnada hastanın kulağında dolgunluk basınç hissi ve işitme kaybı olamaması bizi diğer baş dönmesi sebeplerinden uzaklaştırır.
5- Tedavisi nasıldır?
Tedavisi genellikle semptomatik tedavidir. Baş dönmesi ve bulantı kusmayı azaltacak ilaçlar veririz. Şiddetli kusmalarda hastanın hastanede yatırılarak sıvı ve ilaç tedavisi yapılması gerekir.
6- Tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar verir?
Yeterli medikal tedavi ve istirahat tedavisi yapılmazsa, denge sisteminin etkilenen tarafı tam çalışamaz ve hastada sürekli bir dengesizlik hissi devam eder. Bunu tespit ettiğimiz hastalara da vestibüler kompansasyon egzersizleri dediğimiz denge egzersizleri veririz.
7- Daha çok kimlerde görülür?
Daha çok erişkinlerde görürüz. Çocuklarda pek görmeyiz.
8- İlaç kullanmadan geçmesi mümkün müdür?
Daha hafif vakalar ilaç gerektirmez kendi halinde yavaş bir seyirde 3-4 hafta içinde geçebilir.
9- Bu salgına yakalandığını düşünen kişi ne yapmalıdır?
Ani pozisyon değişikliklerinden kaçınmalı. Örnek olarak yatar durumdan aniden ayağa kalkmayın veya bir taraftan diğerine ani olarak dönmemeli.
Aşırı kafa hareketlerinden (özellikle yukarı bakmak) veya hızlı baş hareketlerinden kaçınmalı. Dolaşımı bozacak (nikotin, kafein ve tuz) ürünlerinin kullanımını azaltacak.
Baş dönmenize neden olan stresten, sinirlilikten uzak durun ve allerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya çalışın.
Baş dönmeniz olduğunda araba kullanmak tehlikeli alet kullanmak veya merdiven tırmanmak gibi zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.